We gaan uit elkaar

Als je gaat scheiden, moet je veel regelen. Probeer samen afspraken te maken over de echtscheiding, bijvoorbeeld over de kinderen. Sowieso moet je afspraken maken over de verdeling van je spullen en de woning. Kom je er samen niet soepel uit? Je kunt dan de hulp inroepen van een mediator of advocaat.

Ook wij kunnen je helpen je financiële zaken in goede banen te leiden. We helpen graag, met raad en daad, bij de hierna volgende onderwerpen. Het is vaak verstandig hier een onafhankelijke derde bij te betrekken.

Financiën

Bij een huwelijk en geregistreerd partnerschap zijn er veel (financiële) zaken vastgelegd - in deze brochure van de overheid wordt dat alvast uitgelegd.

Als je samenwoont en uit elkaar gaat, kun je in je samenlevingscontract nagaan welke afspraken je onderling hebt gemaakt.

Partneralimentatie

Volgens de wet heb je na een huwelijk of geregistreerd partnerschap recht op partneralimentatie. Dit geldt niet voor wie alleen samenwoonden.

Kinderalimentatie en ouderschapsplan

Zijn er kinderen? Dan wil je ook voor hen goede afspraken maken over financiële kwesties en meer: een bezoekregeling, mogelijk co-ouderschap, schoolkeuzes en gezondheidszaken. En inkomensregelingen.

Let op: de tegemoetkomingen voor schoolkosten, heffingskortingen, kindgebonden budget en huurtoeslag gaan naar één ouder. Hetzelfde geldt voor de kinderbijslag. Neem afspraken die je hierover maakt op in het ouderschapsplan

Pensioenverdeling

Welke aanspraken heeft je ex-partner op jouw pensioen - naast het eventuele partnerpensioen? En andersom?

Gezamenlijke woning 

Bezit je samen met je ex-partner een koophuis dan ben je vaak ook samen verantwoordelijk voor de hypotheek. Dat heet hoofdelijke aansprakelijkheid. Wil één van jullie in het huis blijven wonen? Dan moet de ander uit die hoofdelijke aansprakelijkheid worden ontslagen. Daarvoor moet de bank of geldverstrekker meewerken en dat kan alleen wanneer de achterblijvende partner voldoende inkomen heeft. 

Bezittingen & schulden 

Wat is van wie? Verdeel jullie (gezamenlijke) bezittingen en schulden en leg de afspraken hierover vast in een convenant.

Belastingen

Ga na welke gevolgen de scheiding heeft voor je belastingaangifte en -teruggave. Denk aan fiscaal partnerschap, alimentatie, enz.

Toeslagen

Had je of krijg je recht op toeslagen?

Verzekeringen

Welke verzekeringen heb je samen (zoals een levensverzekering)? En welke verzekeringen heb je nu individueel nodig?

Wat wil je weten?

Via de onderstaande links vind je aanvullende nuttige informatie. Raadpleeg ons als je vragen hebt.

Heb je vragen? Neem vrijblijvend contact op

Herreveld Financieel Advies is een onafhankelijk financieel advieskantoor waarbij u met vraagstukken op het gebied van hypotheken, sparen of beleggen en verzekeren terecht kunt. Wij staan voor eerlijk en onafhankelijk advies , waarbij wij op basis van uw wensen en doelen advies op maat geven. 

Openingstijden

Ma t/m Vr
08.00 - 18.00

Volg ons op social media